Djuren på gården

Vi i familjen har alltid tyckt om djur och har alltid haft lite lantbruksdjur – mest som sällskap. Vi hälsar er välkomna att hälsa och njuta av djurens sällskap precis som vi gör.

Fåren

På gården har vi ett par får av rasen Värmländska skogsfår. Oftast går de på bete nere vid dammarna. Våren/sommaren får vi varje år lamm. Våren 2017 fick vi fem fina lamm av två olika tackor.

Värmlädska skogsfår är en lantras som tillhör gruppen Svenska Allmogefår. De har ofta horn. På bilden ser ni baglammen från ett par år tillbaka som tidigt fick vackra horn.

Gässen

April/maj varje år kommer årets gässlingar till gården. Då är de 3 dagar små, gula, bollar med näbb.  I början får de bara vara inne i stallet under värmelampa men efter ett par veckor så får de gå i hagen runt gården. När de fått fjädrar så går vi ner med dem till dammarna varje morgon, på bilden går Martin gåsmarchen. Varje kväll är det gåsmarsch tillbaka till gården för att inte räven ska ta dem. Gässen älskar att få bada i dammarna!

gassen_hallongarden_
hons_hallongarden_blankare

Hönsen

De flesta av våra höns är av rasen Skånsk blommehöns. En svensk lantras. Med jämna mellanrum får vi kycklingar på gården, lika roligt varje gång! Hönsen håller till runt gården, går fria och sprätter.

De svarta hönsen på bilden är typiska blommehöns. Namnet härstammar från det gamla skånska ordet för vitfläckig ”blommed” och syftar på hönans blommiga teckning med vita fläckar på mörk botten.

Getterna & kaninerna

På gården har vi också getter och kaniner. Presentation av dessa är under uppbyggnad.

Vi ses på Hallongården!

/Familjen Biärsjo med djur