Gårdens odlingar

På Hallongården odlar vi hallon, sparris, blåbär, krusbär och andra svenska bär. Dessa bär har vi till färskförsäljning under säsong och till vår förädling. Hallon säljer vi också frysta, våra styckfrysta Hallon Gourmetbär vågar vi nästan säga är Sveriges finaste frysta bär.

Hallon

hans-bilder-142På gården har vi 6 km hallonhäck i tunnel och på friland. Hallonsäsongen börjar rekordtidigt nere i vår södra del av Sverige. Ungefär till midsommar skördar vi de första bären och nu tack vare hösthallon så har vi hallon fram till och med oktober – om inte frosten kommer tidigare. Vi odlar framför allt det aromrika sommarsorten Glen Ample och det vackra stora hösthallonet Polka. Men det pågår ständiga försök för att få fram nya favoriter så vi odlar även andra sorter. Aktuellt just nu är det amerikanska ”svarthallonet”.

hans-bilder-395Vi plockar i två kvaliteter
1:a-klassbär säljs i askar om 125 g, 170 g och 200 g.
Syltbär säljs endast i mån av tillgång, dessa behöver vi också själva till vår saft och marmelad.

Självplock
Under säsong har vi vissa dagar med självplock – kolla vår första sida för uppdateringar kring vilka dagar.

Krusbär

krusbarVi odlar ett par hundra meter krusbär, ett typiskt svenskt bär som funnits i de svenska trädgårdarna genom sekler.
Bären är röda och gröna av sorten Invicta. De gröna bären är lite större än de röda.

Krusbärssäsongen känns ofta som om den är över innan den hunnit börja. Någon gång i början på juli mognar krusbären och sen plockar vi i ungefär två veckor. Krusbär är underbara i smulpaj men också som måltidsdryck i form av saft eller nektar.

Sparris

 

asparagus

2011 planterade vi sparris, denna underbara vårprimör. Vi har planterat två sorter varav den ena, Prima verde, har toner av sockerärta och är god även färsk som den är. Skörden börjar någon gång i månadsskiftet april/maj och kommer när plantorna blivit lite äldre pågå till midsommar. Från sparris gör vi också en soppa som vi serverar i vårt Halloncafé.